Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Slaaplabo Imeldaziekenhuis in volledig nieuw gebouw na 22 jaar : al 150.000 personen behandeld voor slaapapneu-syndroom

Imelda Slaaplabo

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden opende zopas een volledig nieuw slaaplabo midden in het groen.  Nadat het slaaplabo 22 jaar deel uitmaakte van een verblijfsafdeling, werd 7 maanden geleden gestart met een nieuwbouw aansluitend aan het ziekenhuis.

Zopas gingen de deuren van het nieuwe slaaplabo open en de eerste patiënten brachten er de nacht door. Veel licht, mooie ruimte en het uitzicht op het groen maken het slaaplabo tot een rustgevende plek.

Zowel medewerkers als patiënten zijn bijzonder enthousiast over het nieuwe verblijf. Rustige tinten, afwerking met hout en een eigen sanitair, zo zien de nieuwe kamers van het Slaaplabo van Imelda eruit. Na een opbouw van 7 maanden mochten artsen, verpleegkundigen en patiënten hun intrek nemen in het volledig nieuwe gebouw dat specifiek ontworpen werd voor het onderzoeken van de slaap.

“Vroeger bestond ons slaaplabo uit vijf kamers met enkel een gemeenschappelijk sanitair.  We hebben vooral gekeken naar het (slaap)comfort van de patiënt. Nu heeft elke kamer een eigen douche én verduisteringsgordijnen, wat niet overbodig is als je een slaaponderzoek ondergaat”, vertelt dr. Annelies Van den Bergh, longarts en medisch verantwoordelijke voor het slaaplabo van het  Imeldaziekenhuis.

150.000 personen behandeld omwille van slaapapneu-syndroom

In het nieuwe gebouw kan het Imeldaziekenhuis 24 patiënten per week onderzoeken op het Slaaplabo. “We merken dat er steeds meer patiënten in aanmerking komen voor een slaaponderzoek. Vaak gaat het om snurkende patiënten, patiënten met slaapapneu of slaapproblemen. We hebben het slaaplabo dan ook uitgebreid naar zes kamers. Eentje is zelfs specifiek ontworpen voor mensen met een beperking”, vult dr. Van den Bergh nog aan.

Tijdens zo’n slaaponderzoek of polysomnografie wordt het slaappatroon en de manier van ademen ’s nachts bestudeerd. De hersenactiviteit wordt gemeten om de diepte van de slaap te bepalen. Daarbij worden er elektroden op hoofd, kin en benen bevestigd. Die meten de bewegingen tijdens de slaap. Sensoren aan de neus en op de borstkas analyseren de luchtstroom en registreren de ademhalingsbewegingen. Tot slot worden een video-opname gemaakt.

Ongeveer twee weken na het onderzoek worden de resultaten met de patiënt besproken. 

“Ons slaaplabo berust op een multidisciplinaire samenwerking. Dat wil zeggen dat er zowel neurologen, longartsen, neus-keel-oorartsen, psychiaters en mond-kaak-aangezichtschirurgen aan meewerken. Daarnaast werken wij nauw samen met diëtisten, verpleegkundigen en technici. We zijn met acht verpleegkundigen die speciaal opgeleid zijn om patiënten tijdens hun slaaponderzoek te begeleiden.” vertelt Wendy De Boeck, hoofdverpleegkundige Slaaplabo.

De nieuwbouw had een totaal kostenplaatje van ongeveer 750.000 euro (all-in). Een investering in de toekomst volgens dr. Patrick Vermylen, neuroloog. “Meer en meer, zien wij patiënten op de raadpleging met  slaapproblemen of –stoornissen. En dit beïnvloedt niet alleen hun leven maar ook dat van hun partner en gezin. Daarom is het van het grootste belang dat hier aandacht aan  besteed wordt. Eén op de vijf Belgen neemt slaapmedicatie en meer dan een kwart snurkt fors.  

Ongeveer 150.000 personen worden behandeld omwille van slaapapneu-syndroom. Hoe meer slaaponderzoek we kunnen doen, hoe sneller en efficiënter wij patiënten kunnen helpen.”

Ook patiënten zijn enthousiast over het nieuwe slaaplabo. Jorg Lambrechts, 39 jaar en slaapapneu-patiënt, testte het nieuwe slaaplabo reeds uit.  “In juli dit jaar moest ik voor de eerste keer komen overnachten in het toen nog ‘oude’ slaaplabo.  Nu mocht ik voor een tweede keer terugkomen in het nieuwe gebouw. En wat was dat een verschil! Door de lichte kleuren en de afwerking met hout krijg je meteen een rustige indruk. Ook het feit dat er veel licht is maakt de ruimte aangenamer. Ik had een instant hotel-gevoel. Doordat je in een apart gebouw ligt, is het hier ook veel rustiger én je hebt uitzicht op het groen van Imelda.  Gelukkig hebben ze de vriendelijke verpleging wel meegenomen van de oude naar de nieuwe werkplek”, lacht Jorg.

In 2022 kwamen er 956 patiënten overnachten in het slaaplabo van het Imeldaziekenhuis. Dankzij de vernieuwing kunnen vanaf nu nog meer patiënten een slaaponderzoek laten doen én dit in een ideale rustgevende omgeving. 

Imelda Slaaplabo - foto Imelda Ziekenhuis

Imelda Slaaplabo - foto Imelda Ziekenhuis

Imeldalaan 9, Bonheiden, België

Imelda Slaaplabo

Deel dit artikel